Eikenprocessierups in de gemeente Haren

[b]Situatie in Haren[/b]rnOp dit moment zijn er nog geen eikenprocessierupsen binnen de gemeente Haren aangetroffen. Toch roept de gemeente Haren op om met zijn allen waakzaam te blijven. Medewerkers van bureau Woonomgeving gaan een quick-scan kijken of er, rondom de monitoringslocaties waar in 2015 vlinders afgevangen zijn, zich nu rupsen hebben gevestigd. Mocht dit het geval zijn dan worden de nesten verwijderdrnrn[b]Monitoring[/b]rnMisschien heeft u ze wel zien hangen. Touwen in een eikenboom met daaraan een plastic opvangbak. Hiermee monitoren wij het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups. Bijkomend voordeel is dat dit ook preventief werkt, omdat de vlinders gevangen worden die zich anders zouden kunnen voortplanten.rnrn[b]Hoe werkt het?[/b]rnDoor middel van een lokstof(feromoon) worden de mannelijke vlinders gevangen. Door over een langere periode te monitoren kan er een voorspelling worden gedaan of er overlast te verwachten valt. Rond de maand augustus worden de vallen weer opgehangen. Wij hebben er voor gekozen te monitoren in de buurt van alle scholen. Dit is bewust omdat er ook een preventieve werking vanuit gaat. En de spreiding hiermee het grootst is. Zo hebben wij gemeentebreed een goed overzicht.rnrn[link=http://www.haren.nl/portal-haren/actueel_42884/item/eikenprocessierups_33367.html]Lees verder op haren.nl[/link]rnrn[link=http://bit.ly/290L7s2]Foto door Andreas März[/link]

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.