Gymclub: onbekend maar niet onbemind!

[html]rn

Gymclub: onbekend maar niet onbemind!   

rn

Wellicht hebben jullie er nog nooit van gehoord maar het bestaat al 33 jaar. Een naamloze damesgymclub dat ongeveer 33 jaar geleden van start ging en nu in Glimmen nog steeds bestaat. Onderstaand een interview met Tiddo van der Ark die de gymclub nu voor het 33ste jaar leidt.   

rn


rn

Hoe is dit zo begonnen? 

rn

Ik woonde in het bungalowpark achter in Appèlbergen en werd door enkele dames van het park gevraagd of ik aan een groepje dames gymles wilde geven. Ik heb gezegd dat ik geen gymleraar maar fysiotherapeut was en ik heb toen gevraagd wat precies de bedoeling was. De dames gaven aan dat ze wilden vooral wat wilden bewegen om de conditie op peil te houden en verder wat spierversterkende lenigheidsoefeningen. Dit lag wel een beetje op mijn terrein en we zijn er aan begonnen.   

rn


rn

Hoe was de start? 

rn

We begonnen in een piepklein zaaltje op de Alekamp in Onnen. Dit was improviseren, want het was best moeilijk om met, destijds 8 dames, in zo’n kleine ruimte met een laag plafond iedere keer weer een gevarieerd programma te brengen. Gelukkig konden we al snel terecht in de sportzaal van de Groninger Buitenschool. Een hele verbetering. We konden daar ook iets met ballen doen en de toestellen gebruiken.   

rn


rn

Hoe is het verder gegaan? 

rn

Door de grotere zaal konden we de groep ook uitbreiden en er zijn in de loop der jaren veel dames bij gekomen. Met name uit Noordlaren. Er is natuurlijk wel steeds wat verloop geweest, maar het aantal deelnemers heeft steeds gevarieerd van 10 tot 18 dames. In 2012 sloot de Groninger Buitenschool en toen zijn we naar de Sportzaal in de Groenenberg in Glimmen gegaan. Een mooie gerenoveerde zaal waar we ons erg thuis voelen. Momenteel bestaat de groep uit 12 mensen uit Noordlaren, Glimmen en Haren. Toen we begonnen was de leeftijd tussen 35 en 40 jaar. Er zijn nog dames van het allereerste uur bij, maar de meeste anderen zijn ook al langer dan 20 jaar bij de groep. De gemiddelde leeftijd is nu 60+, maar als je de dames bezig ziet zou je dat niet zeggen, iedereen is nog opmerkelijk fit.   

rn


rn

Hoe ziet een les er ongeveer uit? 

rn

We beginnen met een warming-up met loopoefeningen en rek- en strekoefeningen. Daarna een blok lenigheid, kracht en coördinatie-oefeningen, soms nog even wat snellere loopoefeningen in spelvorm en tot slot de laatste 20 minuten sluiten we af met volleybal. Dat doen we met een strandbal, hoewel de meeste dames nooit gevolleybald hebben, is de bal vaak lang in het spel. Iedereen is op het eind van de les flink aan het zweten.   

rn

 

rn

Wat is het geheim dat de club al zo lang bestaat? 

rn

Ik probeer het voor iedereen aantrekkelijk te maken. Natuurlijk is er wel niveauverschil. Ieder heeft zijn sterke en zwakke punten, maar het is geen enkel probleem als iemand even een oefening over slaat. Verder moet er ook veel gelachen worden; met name met volleybal is er veel hilariteit. Het moet vooral een uurtje ontspanning door inspanning zijn. En iedereen moet met een voldaan gevoel naar huis gaan.   

rn


rn

Kunnen jullie nog leden gebruiken? 

rn

Jazeker, de groep bestaat uit 12 dames, maar momenteel zijn enkele dames geblesseerd. Overigens de blessures zijn niet bij de gym opgelopen. Bovendien zijn er ook wel eens andere activiteiten waardoor dames verhinderd zijn, dus we kunnen best wat uitbreiding gebruiken.   

rn


rn

Dames die interesse hebben, kunnen geheel vrijblijvend even komen kijken of een lesje mee doen. Ze zijn van harte welkom!   

rn


rn

Wanneer en waar: Dinsdagavond van 18.30 – 19.30 in de Groenenberg (van begin september tot eind april en niet in de schoolvakanties) 

rn


rn

Kosten: € 3,50 per les 

rn

Inlichtingen: Rika Knollema, telefoonnummer 050-4061451 óf knollema@kpnmail.nl  

rn

 

rn

 

rn

 

rn

 

rn

 

rn

 

rn[/html]

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.