Kroniek van het Noordlaarderbos

Op 27 november 2016 verschijnt het boek Kroniek van het Noordlaarderbos, de woelige achtertuin van de stad Groningen. Het boek verhaalt over het ontstaan, de geschiedenis en de ontwikkelingen van het grootste bos van Groningen. Niet alleen het bos zelf, maar ook de omliggende Westerlanden, de Besloten Venen, de Noordlaarder Esch, Vijftig Bunder en het dorp Noordlaren komen aan de orde. Het gebied kent een bewogen geschiedenis. Eigenlijk is het een wonder dat er nog zoveel van vroeger te herkennen is. rnrnDe zoektocht naar de geschiedenis begon eind 2010 met een oproep in de krant. Daarin werden vrijwilligers gevraagd sporen uit het verleden in het Noordlaarderbos te onderzoeken. De initiatiefnemers waren oud-provinciaal archeoloog Henny Groenendijk en boswachter Jacob de Bruin van Natuurmomenten. Vijf jaar lang zijn tien enthousiaste onderzoekers bezig geweest om de geschiedenis van het gebied boven water te halen. Allemaal waren ze stiknieuwsgierig naar het verleden, dat wilden ze tot leven brengen. Het begon met boringen, archiefonderzoek en interviews – zoveel dat een publicatie niet meer uit kon blijven. Alle gegevens zijn samengebracht in de Kroniek van het Noordlaarderbos. Het is een rijk geïllustreerd boek geworden met uniek foto- en kaartmateriaal dat vol verhalen staat van bewoners die vertellen over hoe het ooit was en hoe zij het beleefd hebben. Kortom, een kijk- en lezenswaardig boek dat door Ingrid Schenk met medewerking van Pim Timmer werd geschreven. De geschiedenis én het bos komen ermee tot leven.rnrnHet boek kost 25,- en is na 27 november 2016 verkrijgbaar in de lokale boekhandels. Ook is het te bestellen bij [linkhttp://www.vangorcum.nl/webwinkelL]www.vangorcum.nl/webwinkel[/link] en [link=http://www.bol.com]www.bol.com[/link].

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.