Renbanen rond Glimmen

Hieronder een artikel dat gaat over de renbanen nabij het Groningse plaatsje Glimmen.

 

Het is nog moeilijk voor te stellen, maar rond 1900 waren er drie draf c.q renbanen nabij Glimmen. Aan de Leemweg, genaamd “de Groninger Punt Vogelzang:”, ten zuidoosten van de Appelbergen, aan de westzijde bij Havezate-Oosterbroek en aan de noordkant in Haren(d)ermolen tegenover de Boerlaan.

Als geboren en getogen Glimmenaar, ben ik altijd geïnteresseerd gebleven in mijn roots, al woon ik er al ruim 25 jaar niet meer. Glimmen is natuurlijk ook cultuurhistorisch een interessant gebied, reeds bewoond vanaf de 7e eeuw voor Chr. Onlangs kwam mij een vrij gedetailleerde topografische kaart van rond 1900 onder ogen uit “De Grote Topografische Atlas Groningen”. Bij bestudering van de omgeving van Glimmen kwam ik de renbaan bij Harendermolen tegen. Dat hier een renbaan is geweest was mij bekend. In mijn jeugd had mijn familie een weiland tegenover de Boerlaan in gebruik en ze noemden dit nog De Renbaan. Een geval van “in de volksmond”. Ook zag ik dat er een renbaan is geweest tussen de Leemweg en de Vogelzangsteeg, ten zuidwesten van Appelbergen. Dit was mij niet bekend. Mijn interesse was gewekt. Na enige navraag en een duik in de archieven blijkt er het roemrucht verleden schuil te gaan achter deze locaties.

Artikel door door Roelf Rozema. Lees verder op Nationaal draf en rensport archief

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.