Voorstelling Kopland in Quintusbos 21-23 juli

Kopland, een voorstelling als een gedicht

Rutger Kopland was het pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker (1934-2012) . Van den Hoofdakker groeide op in Goor, bij Diepenheim. Na zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen bleef hij in het noorden. Van den Hoofdakker werd psychiater en later hoogleraar biologische psychiatrie aan RUG. Hij woonde in Glimmen. In 1966 debuteerde Van den Hoofdakker als Rutger Kopland met de dichtbundel ‘Onder het vee’.

Kopland is een poëtische en beeldende locatievoorstelling geïnspireerd op de levenslange zoektocht van dichter Rutger Kopland naar de werking van ontroering. Aan de hand van zijn poëzie dwaalt het publiek door het hoofd van Kopland en wordt meegenomen in het verlangen te begrijpen wat nog onbegrepen is.Rutger Kopland is een van Nederlands meest gelezen dichters. In een onnadrukkelijke en observerende stijl belicht hij thema’s als verlangen, herinnering en voorbijgaan. Kopland vond zijn inspiratie veelal in het landschap en de natuur. Zijn favoriete plek was het beekdal van de Drentsche Aa bij Schipborg.

Gouden Haas en PeerGrouP werkten eerder samen in de voorstelling Kiemkracht (2016). De beeldende theatertaal van Gouden Haas, waarin poëzie, muziek en vervreemding leidend zijn, sluit naadloos aan op het locatietheater van PeerGrouP dat de verbinding van mens en landschap centraal stelt. Kopland wordt gespeeld in de openlucht in een weids landschap met een glazen kas, twee acteurs, muziek en een geit.

Kopland kwam mede tot stand dankzij een onderzoeksbijdrage van Oerol Terschelling.

Voorstellingen
za 8 – zo 9 juli Festival der Aa Schipborg
vr 21 – za 23 juli Quintusbos, Oosterbroekweg (ingang Rijksstraatweg), Glimmen

Meer informatie en tickets kopen

za 29 – zo 30 juli Goor, jubileum Kunst op straat (Diepenheim)

Contextprogramma
Bij de voorstelling Kopland hoort een contextprogramma. In opdracht van Gouden Haas en PeerGrouP gaan de dichters Frank Keizer, Helena Hoogenkamp en Corinne Heyrman van literair productiehuis Wintertuin en Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SlaG) met nieuwe teksten aan de slag. Ze laten zich daarvoor inspireren door de voorstelling én publieksreacties op Kopland.  ij de laatste voorstellingen op zondag 23 juli in Glimmen dragen zij hun nieuwe werk voor.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.