De dag van de smid bij museum De Wachter

Dat Museum De Wachter een veelzijdig museum is, blijkt uit het feit, dat op zaterdag 23 september a.s., DE DAG VAN DE SMID wordt gehouden.

De Wachter heeft binnen haar museum velerlei ambachtelijke beroepen, als daar zijn, molenaars/olieslagers/stoommachinisten/bakkers/klompenmakers/stelmakers maar ook de SMEDEN in hun eigen traditioneel opgebouwde en ingerichte smederij. De smederij is afkomstig uit de voormalige, maar afgebroken smederij van smid Bruininkmeijer, oorspronkelijk aan de Koningstraat in Zuidlaren.

Het smeden is één van de oudste metaalbewerkingsmethoden en tijdens de openingsuren kan men het ambachtelijk smidswerk dan ook daadwerkelijk bewonderen. De smedengroep van De Wachter [13 ambachtelijk geschoolde smeden] o.a. afkomstig uit de Drentse Smedenclub, zorgen voor de demonstraties in de smederij. Deze ervaren smeden laten zien hoe het ijzer in het smidsvuur letterlijk gloeiend heet [plm. 1000℃] wordt gemaakt en met hamer en aambeeld ijzer wordt omgevormd tot prachtige staaltjes smeedwerk.

Ook voor kinderen is het een belevenis, hoe het haakje of een spijker dat ze van de smid krijgen, is gemaakt waar ze bij stonden. Op het buitenterrein bij De Wachter gaat de gehele smedengroep in de buitenlucht met een 6-tal veldsmederijen hun kunnen demonstreren; vanzelfsprekend brandt ook het smidsvuur in de grote smederij. Heel bijzonder is, dat één van de smeden het middeleeuws smeden zal demonstreren. Dat het smidswerk een zwaar beroep is, kunnen de bezoekers ook zelf ervaren. Gelegenheid wordt geboden om zelf met een smidshamer een gloeiend heet stuk ijzer te vervormen. Het ijzer wordt dan ook gesmeed als het heet is.

De demonstraties vangen aan om 10.00 uur; de smidsvuren zullen de gehele dag tot 16:30 uur
branden. Het buitenterrein is gratis te bezoeken. Voor het museum is de entreeprijs normaal van toepassing

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.