Proef openbare verlichting

De gemeente Haren is een proef gestart met het uitschakelen van een deel van de openbare verlichting op de Dr. Ebelsweg. De huidige lichtmasten zijn aan vervanging toe. De lampen in de huidige armaturen worden niet meer gemaakt en deze gebruiken veel energie. De lichtmasten gebruiken 11.000 kWh per jaar, dat is ongeveer 2% ten opzichte van het totale verbruik van openbare verlichting. Na evaluatie gaat de gemeente kijken of de verlichting definitief verwijderd kan worden.

Langs de Scharlakenlaan (parallelweg van de Dr. Ebelsweg) staan op dit moment geen lichtmasten tussen de Rijksstraatweg en sportpark De Koepel. Deze parallelweg wordt verlicht door de masten op de Dr. Ebelsweg.  Tijdens de proef plaatst de gemeente vijf tijdelijke lichtmasten, om te voorkomen dat het daar te donker is. Mochten ze overgaan tot definitieve verwijdering dan worden daar twintig nieuwe masten geplaatst.

Om een duidelijk beeld te krijgen test de gemeente Haren de komende periode op de Dr. Ebelsweg wat de gevolgen zijn van het verwijderen van openbare verlichting en  vraagt omwonenden en passanten een enquête in te vullen.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.