Jonge zeearend uitgevlogen in het Hunzedal

Deze week is een jonge zeearend uitgevlogen in het Hunzedal, langs de oevers van het Zuidlaardermeer. Het is het tweede jaar op rij dat de zeearend met succes broedt in dit relatief jonge natuurgebied van Het Groninger Landschap.

Het Groninger Landschap is verheugd dat de zeearend broedt in het natuurgebied. Natuurbeheerder Michel Krol: “De zeearend is de kroon op ons werk. Zeearenden vereisen een moerasgebied van minimaal 20 vierkante kilometer. Zo groot is ons Hunzedal inmiddels.”

Meer dan tien jaar heeft Het Groninger Landschap in samenwerking met anderen hard gewerkt om de Zuidlaardermeerpolders in te richten als moerasgebied. Eerst in 2006 de Kropswolderbuitenpolder, later in 2014 delen van de Onner- en Oostpolder. Er zijn tevens nieuwe terreinen aangekocht en ingericht zoals Wolfsbarge. Het Hunzedal heeft zich ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied waar soorten als otter, bever, roerdomp en zeearend zich thuis voelen.

De zeearenden zijn populair. Eeuwenlang was de zeearend uitgestorven in Nederland. Maar sinds een aantal jaar is deze bijzondere vogel weer terug. De zeearend is de grootste roofvogel in Europa met een spanwijdte van ruim twee meter. Hij wordt daarom ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd.

Uit het hele land komen vogelliefhebbers naar het Hunzedal om ze te bekijken. Krol ziet de arenden bijna dagelijks. “Zoek een mooie plek in een van onze vogelkijkhutten, in de Kropswolderbuitenpolder, Leinwijk of de Westerbroekstermadepolder. Gun jezelf de tijd, dan zie je ze vanzelf”, adviseert hij. Om de roofvogels voldoende rust te gunnen, werd het nest 24 uur per dag bewaakt, zeven dagen in de week. Daarmee waren ze het best bewaakte paar van Nederland. De crowdfunding-actie ’Rust voor de zeearend’ die Het Groninger Landschap organiseerde maakte dit geavanceerde systeem mede mogelijk. De actie bracht tot nu toe ruim €8.000 euro op en loopt nog tot en met 15 juli a.s.

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.