Flora & Fauna stopt na 29 december

Beste Glimmenaren, lieve klanten,
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; Flora & Fauna stopt ermee na 45 jaar! Deze keer geen 1 aprilgrap…sorry en helaas en U vraagt zich nu natuurlijk onmiddellijk af waarom? Dat zal ik u uitleggen. Het is simpelweg niet meer rendabel!

De afgelopen jaren zijn we continue zoekende geweest om de werkzaamheden en service van Flora & Fauna te veranderen, te verbeteren en te verbreden, maar naast postkantoor, ING-geldservicepunt en medicijnuitdeelpost zijn we van oorsprong nog steeds een Dier- en Tuinshop. U weet ons heel goed te vinden als u pakketten moet (terug)sturen, een brief moet posten en/of medicijnen moet halen. Maar helaas kunnen wij de concurrentie niet meer aan met ons originele assortiment t.o.v. internet, benzinepompen, supermarkten en winkels als Action, Tuinland en Welkoop en van de vijf (5!) euro bruto per dag die het postkantoor oplevert kan onze schoorsteen helaas niet roken.

Argumenten dat een PostNL-kantoor, ING-punt en medicijnuitdeelpost meer “loop” zou genereren heeft na meting niet geleid tot extra of andere omzet. Ook op de mogelijkheid om brood van de warme bakker te bestellen en bij ons af te halen of de stomerijservice werd aanvankelijk enthousiast gereageerd maar heeft in de loop van de tijd een terugloop laten zien. Al met al bestaan onze werkzaamheden tegenwoordig nog voor 80% uit “service” (post, ING en medicijnen) en moeten er inkomsten gehaald worden uit die resterende 20% en dat gaat dus niet meer.

Dan komen er nog zaken bij die velen waarschijnlijk niet ontgaan zullen zijn, zoals de staat van het pand en het voorterrein. Om dat duurzaam en toekomstbestendig te maken is een fikse investering nodig (nieuwbouw) en dat zit er op deze manier niet in. En dan hebben we natuurlijk nog de gedwongen herindeling met Groningen, wat betekent dat de OZB voor zakelijke panden ongeveer verdubbeld wordt… Bovendien heeft ING te kennen gegeven in december te stoppen met de geldservice wat ook een weer een bedrag aan vergoeding scheelt.
Het klantcontact is onbetaalbaar maar op andere fronten is de lol er voor ons inmiddels af. Op 29 december van dit jaar zijn wij daarom voor het laatst geopend en binnenkort zullen we starten met de leegverkoop. Het pand met de grond zal worden verkocht. Heeft u nog belangstelling voor een mooie kavel (576 m2) tegenover het Quintusbos laat het ons weten, er zit namelijk ook een woonbestemming op de kavel. Uiteraard zijn winkel, inventaris en grond ook in z’n geheel over te nemen.

PostNL heeft bij ons aangegeven dat ze wél graag een punt in Glimmen willen houden dus als er iemand brood (zonder beleg, dat wel..) in ziet dat over te nemen laat het ons ook weten. Tot slot hopen we in de resterende (ruim) drie maanden iedere klant nog een keer (of vaker) persoonlijk te zien en te spreken om te kunnen bedanken voor het vertrouwen en de klandizie van de afgelopen jaren. Voor degenen die niet meer in de gelegenheid zijn….bij deze bedankt…
Gert Nienhuis (en familie)

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.