Bladruimen gemeente Haren

Het hele jaar door werken de medewerkers van team Woonomgeving hard aan een prettig leefklimaat in de gemeente. In het najaar, wanneer het blad van de bomen valt, gaat veel aandacht en tijd naar het schoonhouden van de straten en voetpaden. Om de wegen veilig en begaanbaar te houden wordt veel materieel en mankracht wordt ingezet.

Vanaf de maand november gaan we met een grote ploeg de woonstraten door om ook het blad van de voetpaden en het gras te verwijderen. In deze ronde nemen we al het blad mee wat afkomstig is van de gemeentelijke bomen. Wanneer veel blad van deze gemeentelijke bomen in uw tuin valt kunt u dit in de groenstroken langs de weg leggen. De bladruimers van de gemeente nemen deze bladeren dan in hun ronde mee.

Om deze enorme klus goed uit te kunnen voeren en uw straat veilig en begaanbaar te houden hebben we een aantal voorwaarden opgesteld:

 • Verzoeken om de bladbulten eerder op te ruimen dan onze planning wordt in principe niet op ingegaan.
 • Uit ervaring is gebleken dat begin december alle bladeren van de bomen zijn. U kunt tot 11 december het blad in de berm langs de weg en niet tegen bomen en andere obstakels deponeren, de gemeente neemt deze bladeren mee.
 • Deze regeling is enkel voor het blad dat afkomstig is van gemeentelijke bomen, overig tuinafval mag niet aan de weg worden aangeboden. Dit wordt beschouwd en behandeld als een illegale storting.
 • Hopen blad die na 11 december aan de straat worden gevormd neemt de veegploeg niet meer mee, deze worden dan beschouwd en behandeld als een illegale storting.Planning

  Op dit moment zijn we bezig met het verwijderen van blad op diverse plekken buiten de dorpen. Daarna gaan we aan onze dorpenronde beginnen. Deze ronde start in Glimmen, vervolgens is Haren-West aan de beurt, opgevolgd door Haren-Midden en Onnen. We sluiten af in Oosterhaar en vervolgens Noordlaren. Naar verwachting starten we hier mee in week 47/48. Afhankelijk van het weer en bladval gaan we in sommige delen van de gemeente nog een tweede ronde houden. Denk er aan dat u het blad tot 11 december in de berm kan deponeren.

  Alternatieven

  Tot slot nog een alternatief voor het verwijderen van het gevallen blad: bladeren kunnen ook gebruikt worden in de eigen tuin.

  Bladeren tussen planten heeft grote voordelen.

  • Bladeren zorgen voor een isolerende laag, waardoor vooral vaste planten de winter beter doorkomen.
  • Bladeren verteren langzaam en worden langzaam maar zeker de grond ingetrokken door wormen, dit proces zorgt dat de bodem luchtig en kruimelig wordt wat weer goed is voor de planten
  • Een laag bladeren geeft onkruid minder kans om te ontkiemen
  • Tussen de bladeren leven heel veel kleine dieren. De kleine dieren hebben allemaal hun taak in de natuur en dienen vaak als voeding voor andere dieren. In een tuin met veel bladeren zijn ’s winters veel vogels te zien en vooral de merel!
  • Een grote hoop bladeren kan ook een winterverblijf zijn voor de egelEnkele tips voor blad in de tuin
  • Laat de laag niet dikker worden dan 10 cm (dit slinkt tot bijna niets in het voorjaar)
  • Verwijder de bladeren wel van het gazon en wintergroene planten. Zorg ook dat er geen blad in de vijver naar de bodem zakt
  • Maak van te veel bladeren in de tuin bladcompost en gebruik de compost om het groen te bemesten
  • Zorg voor een grote bult in een hoekje in de tuin voor de egel

Bron

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.