De opa van Mirjam ontsnapte uit de trein naar Auschwitz: wie was de boer die hielp?

Honderden tips krijgt Mirjam Wolder binnen, historici bemoeien zich met het verhaal en kaarten worden uit archieven getrokken. Maar de naam van de boer die haar opa hielp na zijn ontsnapping is nog steeds niet bekend. Via Twitter probeert Mirjam Wolder het antwoord te vinden.

Het verhaal van opa
Opa Maurits Wolder woont in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. De dan 17-jarige Maurits is joods. In december 1942 wordt hij opgepakt en samen met zijn moeder vastgezet. Een kleine maand later vertrekken ze naar Kamp Westerbork.Daar zit Maurits drie dagen, tot hij op 11 januari met zo’n 750 andere Joden op transport wordt gezet. Eindbestemming: vernietigingskamp Auschwitz. Onderweg, ergens tussen De Punt en Haren, weet Maurits te ontsnappen uit de trein die langzaam rijdt. Lees verder en bekijk video. 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.