Adrie de Klein uit Glimmen wint Willem Hönebecke Bokaal.

Vrijdag 1 maart werd door Henk Wildeboer een sleutel van dorpshuis “de Groenenberg” overhandigd aan Gerrit Meijberg. Vanaf maandag 4 maart was “meester Meijberg” de portier van het jaarlijks terug kerende biljarttoernooi van Biljart Club Groenenberg Glimmen. Niet één keer is een deelnemer aan het toernooi of iemand voor een afspraak voor een dichte deur komen te staan. Gerrit bedankt!
Dit jaar(de 23e keer) werd er voor het eerst gestreden om de “Willem Hönebecke bokaal”. Willem, helaas eind 2017 overleden, was voor de biljartclub een stuwende kracht achter de schermen. Door zijn toedoen werd in het jaar 1984 de biljartclub onder de naam B.C.G.-Glimmen een nieuw leven ingeblazen.

Ook dit jaar was de belangstelling voor deelname groot. Liefst honderd biljartliefhebbers hebben voor het toernooi ingeschreven. Door twee afzeggingen vanwege ziekte is het toernooi met 98 deelnemers gestart. Ook nu weer kwamen de deelnemers uit alle windrichtingen. Vanuit Glimmen gezien uithoeken als: Heerenveen, Zuurdijk, den Andel, Winschoten, Stadskanaal, Hoogeveen.
Terwijl het toernooi pas op dinsdagavond van start gaat begint het voorwerk al op vrijdagavond. Dan wordt door “de jeugdigste leden” van de club de lampen opgehangen aan het plafond. Maandag over dag werden er drie gehuurde biljarts onder geplaatst.
Vanaf dinsdag werden er 9 avonden en 3 middagen gespeeld om op zaterdag 16 maart tot een finale te komen. Zoals de meeste jaren is ook nu weer het niveau van de deelnemers gestegen. Dit houdt in dat de spelers meer caramboles moeten maken met als gevolg langer durende partijen. Al staat het biljarten in het middelpunt van de belangstelling is de bediening even belangrijk. De bediening werd enkel door vrijwilligers verzorgd met de afspraak “ieders de helft”. Dorpshuisbestuur 50% en de biljartclub 50%. Alles is voor verbetering vatbaar. Voor zover ik het kan bekijken is dit deel van het toernooi wel goed velopen. Het leverde ook nog min of meer een primeur op : “een koekje bij de koffie”. Wel kreeg ik de indruk dat sommige vrijwilligers er wel wat anders van hadden voorgesteld. Het is natuurlijk wel wat anders dan koffie serveren aan een breiclubje. Hier zit veel meer beweging in. Biljarters willen tijdens het spelen ook wel wat drinken. Bovendien kun je van te voren geen sluitingstijd bepalen.

Na goed verlopen voorrondes moesten zaterdagmorgen om 10.00 uur 16 deelnemers opdraven voor de finale partijen. Een selectief gezelschap om als organisatie van te dromen: 16 deelnemers uitkomend voor 13 verschillende verenigingen Ook Glimmen was vertegenwoordigd in de finale en wel door Adrie de Klein.

Wij als club mogen trots op Adrie zijn. Hij is het derde clublid die zich kampioen mag noemen in 23 jaar tijd. Na een moeizame overwinning in zijn groep(nr.1 a.h.v. beter percentage) plaatste hij zich via een goede tussenpartij voor de finale. In de finale gaf hij Tijs van der Naalt uit Zuidhorn weinig kans en kunnen wij Adrie een terechte kampioen nomen.

Einduitslag:
1. Adrie de Klein – Glimmen. 5. Derk Nieuwenhuis – Winschoten.
2. Tijs van der Nalt – Zuidhorn. 6. Ronnie Kruit – Wildervank.
3. Willi Brandsema – Niezijl. 7. Ronnie Berg – Hoogezand.
4.Carel Mauwa – Smilde. 8. Jan Wiersum – Leens.

Tot slot wil ik iedereen die aan het toernooi heeft meegewerkt bedanken en in het bijzonder de adverteerders en donoren. Zonder hun financiële bijdrage kunnen wij als clubje zo’n toernooi niet organiseren.

Jans Spijkerman, voorzitter.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.