Alle oevers van het Zuidlaardermeer weer schoon

Veertig leden van Kanovereniging de Futen en Zeilvereniging Zuidlaardermeer hebben zaterdag 9 maart de oevers van het Zuidlaardermeer ontdaan van zwerfvuil. Door de stormachtige wind konden alleen ervaren zeekajakkers op verantwoorde wijze met de kano het meer op. Dankzij de extra inzet van vrijwilligers en reddingsboten van Zeilvereniging Zuidlaardermeer werd toch meer zwerfafval verzameld dan voorgaande jaren. De reddingsboten hebben vrijwilligers ook overgezet naar de eilandjes in het meer, zodat ook daar de oevers konden worden gezuiverd.

Naast flessen, (chips)zakken en blikjes vonden de vrijwilligers onder andere autobanden, stoelen, kussens, jerrycans en een opblaasboot. Ook werd er grofvuil gejut dat niet in de containers paste; een surfplank, stalen pijp, gordijnrails, bootmast, grote dekzeilen, twee grote verroestte boeien en een zwemtrapje. Het ging in totaal om bijna honderd vuilniszakken; drie bedrijfscontainers vol.

Groot belang
Het Groninger Landschap is blij met de jaarlijkse opruimactie. Het verwijderen van zwerfvuil is van groot belang. Niet alleen is een schone omgeving prettiger om in te recreëren; de aanwezigheid van bijvoorbeeld plastic heeft grote gevolgen voor natuurgebieden en de dieren die er leven. Plastic vergaat langzaam, chemicaliën zoals weekmakers en vlamvertragers lekken eruit en vervuilen het water. Na verloop van jaren valt het uiteen in heel kleine deeltjes die niet meer op te ruimen zijn. De miniscule deeltjes zweven in het water en zakken uiteindelijk in de bodem.

Samenwerking
Zuidlaardermeer Schoon is een gezamenlijke inspanning van kanovereniging de Futen en Zeilvereniging Zuidlaardermeer. Het Groninger Landschap juicht het initiatief van de kanovereniging toe. Allround Watersport en jachthaven Meerwijck hebben containers beschikbaar gesteld voor het afval. Wethouder Peter Verschuren van gemeente Midden-Groningen heeft zich bij de landploeg vrijwilligers aangesloten en was onder de indruk van dit burgerinitiatief. De jaarlijkse opruimactie vindt elk jaar in maart plaats, net voordat he broedseizoen begint en vogels niet verstoord worden.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.