OZB fors omhoog

De gemeente Groningen gaat 10 % meer inkomsten halen uit de OZB, de onroerende zaakbelasting. Daar heeft de Groningse gemeenteraad woensdag 27 maart mee ingestemd. (Voor 29 tegen 16 & nieuwsbericht gemeente Groningen)

Het extra geld is volgens het college van B&W mede nodig om de tekorten op onder meer de jeugdzorg en de bijstand aan te vullen en ook te kunnen investeren in bijvoorbeeld in de wijk- en dorpsvernieuwing. Door de OZB te gebruiken landen de lastenstijgingen zo veel mogelijk bij inwoners die profiteren van het gunstige economische tij, aldus B&W.

De verhoging is exclusief de inflatiecorrectie van 2,5 procent. Die komt er nog bij.

Bedrijven

Voor niet-woningen zoals bedrijven, blijft de OZB gelijk. Bedrijven in Ten Boer en Haren gaan flink meer betalen.

In het coalitieakkoord is opgenomen dat er een overgangsregeling komt, zodat die bedrijven toegroeien naar een hogere OZB.

Vrijstelling kwijt

Voor sommige instellingen in Haren en Ten Boer die in de oude situatie een vrijstelling hadden voor de OZB, zit er een adder onder het gras in het raadsvoorstel.

Zwembaden, gymnastieklokalen en sporthallen in Haren hebben zo’n vrijstelling. Die raken ze kwijt. Dat geldt ook voor de vrijstelling voor de sportterreinen in Ten Boer. Zij vallen onder dezelfde overgangsregeling als bedrijven.

Eind april

De aanslag van de OZB komt waarschijnlijk eind april.

OZB stijgt flink, terecht?

  • Nee (89%, 55 Stemmen)
  • WEET NIET (6%, 4 Stemmen)
  • Ja (5%, 3 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 62

Laden ... Laden ...

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.