Doop- en huwelijksregisters Noordlaren in te zien 15 september

Vanwege Open Monumentendag is de Noordlarense Bartholomeuskerk op zondagmiddag 15 september geopend voor belangstellenden. Oude boeken en ander erfgoed komen voor die gelegenheid uit de kluis.

In de robuuste Bartholomeuskerk  te Noordlaren, Lageweg 8, wordt inmiddels zo’n acht eeuwen gevierd en getrouwd, gedoopt en gerouwd. Voordien gebeurde dat ook al op deze plek, maar dan in de houten voorganger van de huidige romaanse kerk. Zoals bij zoveel kerken, werd het koor het eerst gebouwd. Zodra dat klaar was kon het altaar gewijd worden en konden er diensten plaatsvinden. Daarna werden een deel van de toren en het schip gebouwd.

Uiteraard is er in de loop der eeuwen het een en ander veranderd, terwijl restauraties de oude staat deels weer teruggebracht hebben. Zeker aan de buitenmuren is de geschiedenis van het gebouw duidelijk af te lezen, maar ook binnen verwijzen details naar diverse perioden uit de geschiedenis van de kerk.

Op zondag 15 september is de kerk in het kader van Open Monumentendag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Voor deze gelegenheid komt het oude avondmaalsgerei uit de kluis, twee antieke zilveren kandelaars en een aantal oude kasboeken,  doop- en huwelijksregisters. Telgen uit Noordlaarder geslachten zullen ongetwijfeld namen van voorouders kunnen terugvinden.

Vanaf 13.00 uur zal organist Jan-Arjen Mondria op elk hele uur een miniconcertje geven op het orgel dat in 1876 gebouwd werd door Petrus van Oeckelen uit Glimmen en zijn zonen, een eenklaviersorgel met negen registers en een aangehangen pedaal.

Het kerkhof rond de kerk deed dienst van het einde van de dertiende tot het einde van de negentiende eeuw. De grafkelder van de familie Van Swinderen is er te zien, net als een aantal zerken van de familie De Sitter. Wie goed zoekt, zal aan de kant van de weg ook de sarcofaag kunnen ontdekken die daar lange tijd fungeerde als bloembak.

Zie ook: www.pkn-ng.nl/Bartholomeuskerk en nl.wikipedia.org/wiki/Bartholomeüskerk_(Noordlaren)

 

 

 

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.