Een jaar na de PostcodeKanjer: heel Glimmen profiteert mee

Als het deze winter koud genoeg wordt, schaatsen ook dit jaar de inwoners van het Groningse dorp Glimmen traditiegetrouw op de plaatselijke ijsbaan. Eén van de winnaars van de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro van afgelopen januari kocht het stuk grond en zorgde er zo voor dat de ijsbaan behouden blijft. Ook de manege in het dorp is verbeterd en opgeknapt nadat de grote geldprijs viel. De zichzelf doorgaans nuchter noemende winnaars blijken opvallend ruimhartig; 62% hielp een ander met het gewonnen geld. Naast de winnaars liften vooral lokale aannemers en klusjesmannen mee op de prijs.

Dit en meer volgt uit onderzoek van de Postcode Loterij onder de winnaars van de PostcodeKanjer die bijna een jaar geleden, op 1 januari 2019, in het Groningse dorp Glimmen viel. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar de PostcodeKanjer van 54,7 miljoen euro, die op 1 januari 2020 valt.

De vijf grootste winnaars uit Glimmen werden op 1 januari 2019 verrast met miljoenenprijzen. Er werden cheques van ruim 2,7 miljoen euro, oplopend tot meer dan 8 miljoen euro uitgereikt. Winnaars in de wijk (255 deelnemers) wonnen per lot ruim 76.000 euro, als zij in 2018 met alle trekkingen meespeelden.

IJsbaan behouden
Nu, bijna een jaar later, blijkt uit onderzoek onder de prijswinnaars dat de geldprijzen goed terecht zijn gekomen. Zo leek het er op dat de lokale ijsbaan in Glimmen voor het dorp verloren zou gaan. De grond van de natuurijsbaan stond te koop, maar kon toch blijven met hulp van een PostcodeKanjer-winnaar uit Glimmen.

“Een geschenk uit de hemel!”
Kees van Halteren, voorzitter van IJsvereniging Glimmen, vertelt: “Dat een winnende dorpsgenoot iets terug wilde doen voor Glimmen en het stuk land van de ijsbaan wilde kopen. Dat vonden wij natuurlijk een prachtige geste. Beter konden we het niet hebben! We zaten erg in de spanning of de ijsbaan kon blijven bestaan; we hadden zelf niet de financiële middelen om er te blijven. Het is een prachtige, idyllische plek, die al sinds eind 1800, meen ik, als ijsbaan gebruikt wordt. Bijna iedere winter zijn we wel een paar dagen open. Het is dan druk met kinderen, pannetje snert erbij en het beeld is compleet. We hebben nu zelfs plannen om een nieuw clubhuis te laten bouwen. Dat was voorheen echt ondenkbaar. Het is een geschenk uit de hemel!”

Winst is er ook om te delen met anderen
62% van de winnaars zegt dat ze ook anderen heeft geholpen met het gewonnen geld. 16% kocht het allereerst cadeaus voor familieleden. Ook staat bij één van de winnaars de bouw van een mantelzorghuisje op de planning voor 2020.

Aannemer of klusjesman uit de buurt blijft favoriet
Aannemers en klusjesmannen in de buurt van Glimmen deden goede zaken nadat de PostcodeKanjer viel. Maar liefst 89% van de winnaars die met de prijs iets aan zijn huis heeft verbouwd (42% deed dat) geeft aan gebruik te hebben gemaakt van een aannemer of klusjesman uit de buurt. “Wij vonden het belangrijk om anderen uit de buurt mee te laten profiteren”, aldus een winnaar. Ook onderzoek onder eerdere PostcodeKanjer-winnaars liet zien dat zij hun geld vooral besteden bij de plaatselijke middenstand.

Dromen komen uit: “Een eigen camper”
23% van de winnaars zegt zijn of haar droom te hebben kunnen verwezenlijken dankzij het winnen van de prijs. “Ik ben verhuisd naar mijn droomwoning”, noemt één van de winnaars. Een andere wens die in vervulling ging was de aanschaf van een camper. Ook een reis door Amerika met het hele gezin kon na het winnen van de prijs eindelijk van het verlanglijstje worden afgestreept.

Over de PostcodeKanjer
De PostcodeKanjer is sinds 1996 de bekendste en grootste prijs van de Nationale Postcode Loterij. Op 1 januari valt de hoogste PostcodeKanjer ooit van 54,7 miljoen euro. De helft van het bedrag is voor deelnemers die meespelen met de winnende postcode (4 cijfers én 2 letters), de andere helft wordt verdeeld over de wijk waarvan de postcode begint met dezelfde vier cijfers. Tot 1 januari 2.00 uur kunnen mensen een lot kopen via www.postcodeloterij.nl.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.