Viaduct langer dicht

De renovatie van  het viaduct tussen Glimmen en Onnen duurt drie maanden langer. Tot eind dit jaar blijft de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Om de brug in oude staat te herstellen, bleken meer werkzaamheden nodig dan we aanvankelijk dachten. Vanwege de monumentale status van de spoorbrug is monumentenzorg bij de renovatie betrokken. Ter voorbereiding van het herstel voerden we een kleurenonderzoek uit. Naast het opknappen van de stalen constructie van de brug, pakken we ook het houten voetpad aan beide zijden van het wegdek aan. Deze week (17 tot 23 augustus) is de brug voor al het verkeer gestremd.

‘Dan bouwen we steigers op en treffen we andere werkvoorbereidingen. Daarna is de brug weer toegankelijk voor fietsers en voetgangers’.

De aannemer is nog tot eind van dit jaar bezig. Het merendeel van het werk gebeurt overdag, maar tot eind november wordt er ook enkele nachten doorgewerkt.

Historie spoorbrug Onnen

De bijzonderheden van de historische spoorbrug Onnen zijn beschreven door Stichting Industrieel Erfgoed Noord-Nederland. Zij schrijven bijvoorbeeld dat tussen 1916 en 1920 een groot rangeerterrein bij Onnen, ten zuiden van de stad Groningen, werd aangelegd. Ten gunste van de bereikbaarheid van de omliggende plaatsen Onnen, Glimmen en Haren werd in 1920 de grote stalen spoorwegviaduct over het rangeerterrein gebouwd. Meer bijzonderheden over de brug op hun website.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.