Noordlaren Muziek 22 november

Op zondagochtend 22 november a.s. om 10.30 uur organiseert Noordlaren Muziek een klassiek concert in corona-stijl.
Dit concert was eerst geagendeerd op 15 november, maar is i.v.m. de tijdelijke, voor 14 dagen geldende anti-corona-maatregelen van de overheid, een week naar achteren verschoven.
Plaats en aangepaste tijd: Bartholomeuskerk (de dorpskerk van Noordlaren), zondag 22 november, 10.30 uur.

Christian Sanders, piano en Patricia Kuijk, viool brengen het volgende programma:

Georg Friedrich Händel, Sonate voor viool en piano HWV 371
Johann Sebastian Bach, Sonate voor viool en piano BWV 1014, deel 2
Ludwig van Beethoven, Sonate voor viool en piano no. 8
Ludwig van Beethoven, Pianosonate no. 14 (‘Mondschein’)
Camille Saint-Saëns, Havanaise voor viool en piano

Het concert duurt bij benadering een uur; er is geen pauze.

Speciaal voor dit concert is een vleugel gehuurd.

Dit programma doet onder meer recht aan het Beethovenjaar 2020, waarin Ludwig van Beethovens geboorte 250 jaar achter ons ligt. Dat er vaak geen enkel verband lijkt aan te wijzen tussen de gevoelssfeer van een muziekstuk en de gemoedstoestand van de componist tijdens het schrijven ervan, kunnen we horen in de sonate voor viool en piano no. 8. Dit werk is gecomponeerd in het jaar dat Beethoven in een diepe geestelijke depressie terechtkwam, onder meer veroorzaakt door zijn steeds verder toenemende doofheid. Deze sonate ademt in tegenstelling daarmee een overwegend zonnige sfeer.
De pianosonate no. 14 – met de later door iemand anders gegeven bijnaam ‘Mondschein’ – schreef Beethoven nadat hij zich uit deze diepe depressie had opgericht. Afwijkend van in die tijd gangbare muziekvormen begint het werk met een langzaam, dromerig deel, waarin geen duidelijk, aan ontwikkeling onderhevig thema te ontdekken is, terwijl het heftige slotdeel het gewicht en de energie heeft die normaliter in het eerste deel te vinden zijn.

Volgend jaar 2021 zal het 100 jaar geleden zijn dat de Franse componist Camille Saint-Saëns is overleden. Ook daarbij wordt al stil gestaan: de violiste speelt, op de vleugel begeleid, diens ‘Havanaise’, in habanera-stijl. De habanera is een op Afrikaanse ritmepatronen gebaseerde muziekstijl en dans die rond 1830 is ontstaan in de Cubaanse hoofdstad Havana. Van daaruit heeft deze stijl heel de wereld veroverd, in het bijzonder Argentinië (tango).

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.