150 jaar begraven op de ‘nieuwe’ begraafplaats te Noordlaren

De begraafplaats in Noordlaren bestaat in juni 2021 150 jaar. Het is een bijzondere plek tussen dorp en bos en een plek met veel geschiedenis. Veel inwoners van Noordlaren en Glimmen zijn er op de een of andere manier bij betrokken.

Voor het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Noordlaren-Glimmen – de eigenaar en beheerder van de begraafplaats – is deze grote betrokkenheid aanleiding om in samenwerking met dorpshuis De Hoeksteen ruim aandacht te besteden aan het jubileum. Hoe precies en wanneer is vanwege corona  nog niet goed aan te geven. Maar één ding is wel zeker: er wordt dit jaar een boek over de begraafplaats gepresenteerd. Een bijzonder boek!

 

Onder de klokslag van Noordlaren

De ‘nieuwe’ begraafplaats 1871-2021

 

Een begraafplaats zonder verhalen is maar een dooie boel! Het 150-jarige bestaan is verbonden met talloze verhalen – van en over overledenen, van nabestaanden, van mensen die zorg hebben voor de begraafplaats en van alle inwoners uit het gebied die zich betrokken voelen.

Een aantal van deze verhalen heeft een plek gekregen in het boek: informatief, interessant, aangrijpend, tragisch en persoonlijk. Voor de totstandkoming zijn gesprekken gevoerd met (oud-)inwoners en nabestaanden. Naast verhalen bevat het boek veel foto’s en is er aandacht voor rituelen, teksten en tekens op de begraafplaats.

 

Voorinschrijving

Er worden 400 exemplaren gedrukt. Er komen geen nieuwe als ze op zijn. Het boekje komt uit in de Harener Historische Reeks en Friso Bavinck uit Haren is de schrijver. De prijs is 13,50 euro en het is nu mogelijk het boek bij voorinschrijving te bestellen.

U kunt uw exemplaar online reserveren bij de secretaris van het College van Kerkrentmeesters: cvk@pkn-ng.nl. Een briefje door de bus bij Dick Vos (de kosterij, Lageweg 45) volstaat ook. Vermeld bij uw bestelling duidelijk uw naam en adres, het aantal exemplaren dat u ontvangen wilt, en als u dat hebt uw e-mailadres. Voorinschrijving kan tot 1 juni.

We hopen dat veel inwoners van Noordlaren en Glimmen veel plezier gaan beleven aan het lezen van dit boek.

 

Festiviteiten

Hopelijk kunnen we het vieren van dit jubileum in september laten plaatsvinden. De voorbereidingen daarvoor zijn gestart. Op de website www.noordlaren.eu/over Noordlaren/de begraafplaats kunt u de ontwikkelingen volgen. Binnenkort wordt gestart met een nieuwsbrief. U kunt zich daarvoor opgeven bij cvk@pkn-ng.nl .

 

Administratie

Hebt u verwanten, die begraven liggen in Noordlaren en bent u als contactpersoon verhuisd of is de contactpersoon overleden de afgelopen jaren en hebt u dat niet doorgegeven, neemt u dan ook contact op met het College. Dat kan ook op e mail adres cvk@pkn-ng.nl

 

 

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.