Schots dansen op dinsdagavond

In juni 2016 maakte een dansgroep die al jaren in Zuidlaren trainde een doorstart met een nieuwe naam: Highland Dancing.nl. De drie leden die overgebleven waren wisten niet van opgeven en besloten de dansgroep weer vanaf nul op te bouwen. Een nieuwe naam, een nieuw logo en  een nieuw bestuur.

Als er nou nog minimaal één lid bij kwam  dan konden ze samen de zaalhuur ophoesten en als dansgroep blijven bestaan.

Dat lukte, en hoe! De afgelopen 5 jaar groeide het aantal dansers enorm. En ieder jaar is er nieuwe belangstelling. Highland dancing is naast de landen van het Verenigd Koninkrijk ook erg populair in landen als Canada en Nieuw-Zeeland. Daardoor sluiten er geregeld expats aan die al in hun eigen land ervaring hebben opgedaan met de energieke danssport.

‘Dankzij’ Corona werden de danslessen afgelopen jaar geregeld online gegeven, waarbij de uitgevlogen expats vanuit hun nieuwe woonplek ook mee konden dansen. En er werden zelfs online workshops gevolgd, die gegeven werden door de 7-voudige wereldkampioene Highland Dancing Marielle Lespérence vanuit Canada.

Er is een vaste kern van dansers waar elk jaar nieuwe beginners bij aansluiten. Aan het begin is het vooral werken aan de conditie en zorgen dat je de basisbewegingen in de benen krijgt. Na een jaar kun je dan vier basisdansen en is er de mogelijkheid om mee te doen aan een optreden.

Sinds een paar weken wordt er weer elke dinsdagavond in de buitenlucht getraind op het veldje achter de Quintusschool in Glimmen. Regelmatig wordt de dansgroep hierbij met livemuziek begeleid door doedelzakspeler Robert van Straten.

Doordat er momenteel geen festivals zijn om workshops te verzorgen of andere gelegenheden om op te treden, is het lastig om als dansgroep naar buiten te treden en nieuwe leden te werven. De klanken van de doedelzak trekken af en toe ook toeschouwers wat de dansers zeer waarderen. Mee doen of meer informatie? Kijk dan voor meer informatie op hun website www.highlanddancing.nl

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.