Een bijzondere gebeurtenis in Noordlaren op 11 september

UITNODIGING voor

Een bijzondere gebeurtenis in Noordlaren op 11 september a.s.

Zoals u wellicht al eerder heeft gelezen is er in Noordlaren momenteel van alles aan de hand, dat het vermelden of het vieren waard zijn:

  • de begraafplaats bestaat dit jaar 150 jaar;
  • de begraafplaats is uitgebreid met een strooiveld;
  • er is een boek geschreven is over de begraafplaats;
  • er is een film gemaakt is over de begraafplaats.

Het College van Kerkrentmeesters van de protestantse gemeente Noordlaren-Glimmen, die eigenaar en beheerder van de begraafplaats en opdrachtgever van film en boek, heeft besloten dit alles van een feestelijk tintje te voorzien. Dat klinkt misschien vreemd voor een begraafplaats, maar waarom ook niet ? We zijn immers blij dat wij onze dierbaren in ons eigen dorp kunnen begraven en straks, ook hun as op een mooie plek kunnen verstrooien.

Wat gaat er gebeuren op zaterdag 11 september ?
We starten tussen half 10 en 10 uur met een kop koffie of thee. Bij mooi weer buiten bij de Bartholomeuskerk, bij slecht weer in de Hoeksteen. De heer Kees van der Ploeg, universitair hoofddocent middeleeuwse kerkgeschiedenis en redactievoorzitter van het blad van de Stichting Oude Groninger kerken houdt een lezing. Daarna vertelt Friso Bavinck iets over zijn boek over de begraafplaats. De film over de begraafplaats wordt vertoond en vervolgens gaan we met huifkarren of lopend naar de begraafplaats voor een korte rondleiding en voor de opening van het strooiveld.
De ochtend wordt afgesloten met een drankje en een broodje.
Maar dat is nog niet alles: daarna kan in de Bartholomeuskerk nog de tentoonstelling bekeken worden die speciaal voor deze dag gemaakt is: bodemvondsten van rondom de kerk, daterend uit de middeleeuwen. Ook wordt het kerkzilver van de PKN Noordlaren-Glimmen getoond. Henny Groenendijk zal deze tentoonstelling kort toelichten. Bovendien is het boek over de begraafplaats dan te koop.
We verwachten dat al deze activiteiten rond 13.30 uur afgelopen zijn.
De tentoonstelling is ook op zondag 12 september nog te zien in het kader van open momumentendag.
Om te zorgen dat ieder die dat wil, kan deelnemen, worden er geen kosten in rekening gebracht. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Parkeren kunt u – als vanouds – naast de kerk bijhet haventje. Het aantal plaatsen is beperkt, dus fietsen heeft de voorkeur !.

Wat moet u doen om er bij te zijn ?
In verband met corona zijn we verplicht te registeren en ook voor de catering is het van belang te weten hoeveel mensen er komen en ook of ze wel of niet een broodje willen mee-eten.
Daarom vragen wij door te geven bij uw opgave: uw naam, e mail adres en of u wel of niet een broodje mee-eet. En wilt u dit doen voor 4 september 2021 ?

U kunt zich opgeven via mail op het adres cvk@pkn-ng.nl of via app op nummer 0614257566.
Ook kunt u tegenover de kerk in Noordlaren een briefje in de brievenbus doen bij de kosterij, Lageweg 45.

Tenslotte
De meest recente coronamaatregelen zullen we toepassen en dat kan mogelijk leiden tot beperking van het aantal mensen. Wij houden u op de hoogte.

Boek besteld, maar geen tijd voor een hele ochtend ?
U kunt op 11 september vanaf 13.00 uur terecht om het boek op te halen. Betaling per pin of met gepast geld (13,50 euro). Na deze dag is het boek af te halen (en te betalen) bij boekhandel Boomker in Haren.

Namens College van kerkrentmeesters
PKN Noordlaren-Glimmen
Corke van der Weijden

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.