Gemeente Groningen vraagt inwoners om mening en ideeën tijdens De Week van het Afval

Kom langs tussen 27 oktober en 5 november

Eind oktober organiseert de gemeente Groningen De Week van het Afval. Tijdens De Week van het Afval is de gemeente op zoek naar jouw mening en ideeën. Hoe zorgen we er samen voor dat we in de toekomst geen restafval meer hebben? Wat zou jou kunnen helpen om je steentje bij te dragen? Maar ook: Hoe kun je nú al minder weggooien en meer hergebruiken? Het hele programma is te vinden op haalallesuitjeafval.nl.

 

Het hart van De Week is Forum Groningen. Hier vinden verschillende publieksevenementen plaats. Op woensdag 27 oktober trappen we De Week af met een circulaire modeshow gemaakt door studenten van het Noorderpoort College en op vrijdag 5 november (tevens de start van Let’s Gro) kun je aanwezig zijn bij de Trash Talkshow, waarin de eerste uitkomsten van de week worden besproken door experts.

 

Maar de Week van het Afval beperkt zich niet tot alleen de evenementen in het Forum. De beste gesprekken worden namelijk aan de bar gevoerd. Om die reden trekt een mobiele afvalbar de wijken en dorpen in. Bij deze stand kun je zo aanschuiven. We gaan graag het gesprek met je aan. We zijn niet alleen op zoek naar ideeën maar delen zelf ook voorbeelden en inspiratie om tot minder afval te komen. Welk idee neem je over? Bij de afvalbar is er ruimte voor nieuwe, innovatieve ideeën, die je zelf hebt bedacht of ergens anders hebt gezien. Maar geef vooral ook je mening over de dingen die je graag beter zou willen zien. Allemaal met als doel om de ambitie van de gemeente een Zerowaste-gemeente in 2030 te realiseren. Wanneer we waar staan vind je op haalallesuitjeafval.nl.

 

Waarom restafvalvrij?

In het benutten van ons afval – ondergrondse containers en grijze huisvuilcontainers – als grondstof voor nieuwe producten valt nog veel te winnen. Op dit moment zitten er nog veel potentieel herbruikbare grondstoffen in het restafval. Dat is zonde, want dit extra potentieel vertegenwoordigt een bedrag van ruim vijf miljoen euro per jaar aan onnodige verwerkingskosten voor restafval. Als we er met elkaar in slagen om deze grondstoffen te scheiden, besparen we niet alleen onnodige kosten voor alle inwoners, maar zetten we ook een grote stap op weg naar de gemeentelijke ambitie van afvalvrije en circulaire gemeente.

 

De gemeente wil namelijk een gemeente zijn waarin zo weinig mogelijk huishoudelijk afval ontstaat en waarin het afval dat wel vrijkomt, op de meest hoogwaardige wijze weer wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Recente ontwikkelingen rondom grondstofschaarste onderstrepen nog eens extra de noodzaak hiervan. Met De Week van het Afval willen we dit onderwerp op de kaart zetten als volgende stap om in 2030 restafvalvrij te zijn.

 

Programma Week van het Afval

 

WOENSDAG 27 OKTOBER

TIJD ACTIVITEIT LOCATIE

10 – 12:30 uur Geef je mening Markt Overwinningsplein

11 uur Opening – Circulaire Modeshow Forum Groningen

11 – 13 uur Geef je mening Forum Groningen

15 – 18 uur Geef je mening Plein Oost Beijum

 

DONDERDAG 28 OKTOBER

11 – 14 uur Geef je mening Universiteitsbibliotheek

15 – 18 uur Geef je mening Winkelcentrum Vinkhuizen

 

VRIJDAG 29 OKTOBER

11 – 14 uur Geef je mening Vismarkt

15 – 18 uur Geef je mening Markt Haren

 

ZATERDAG 30 OKTOBER

10 – 13 uur Geef je mening Albert Heijn Rijksweg

14 – 17 uur Geef je mening Winkelcentrum Helpman

15 – 17 uur Opruimen zwerfvuil met raadslid N.t.b.

 

ZONDAG 31 OKTOBER

13 – 16 uur Geef je mening Noorderplantsoen

 

MAANDAG 1 NOVEMBER

13 – 16 uur Geef je mening Bibliotheek Haren

 

DINSDAG 2 NOVEMBER

14 – 17 uur Geef je mening Bibliotheek Ten Boer

 

WOENSDAG 3 NOVEMBER

10 – 13 uur Geef je mening Wielewaalplein

10 – 12 uur Opruimen zwerfvuil met raadslid N.t.b.

14 – 17 uur Geef je mening Bibliotheek Selwerd

 

DONDERDAG 4 NOVEMBER

10 – 13 uur Geef je mening Afvalbrengstation Woldjerspoor

14 – 17 uur Geef je mening Bibliotheek Hoogkerk

18 – 20 uur Geef je mening Tussen beide Markten

 

VRIJDAG 5 NOVEMBER

17 uur Tijd voor Trash Talkshow Forum Groningen

 

 

Toelichting onderdelen

 

CIRCULAIRE MODESHOW (OPENING)

Wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof. Hoe beter en eerder we scheiden, hoe meer kansen er ontstaan. Studenten van het Noorderpoort College gingen aan de slag met oude spijkerbroeken. In deze modeshow zie je hun fashion. De sociale onderneming Van Hulley maakt van oude overhemden nieuwe kleding voor dagelijks gebruik. In deze modeshow komen beide samen: hoe krijgt oude kleding een nieuwe bestemming? Presentatie Lara Harbers en wethouder Glimina Chakor.

 

GEEF JE MENING BIJ DE AFVALBAR

Tijdens De Week van het Afval trekt de afvalbar door de hele gemeente. Van markt naar winkelcentrum van bibliotheek naar park. Want aan de bar worden de beste gesprekken gevoerd. Je kunt zo aanschuiven. Praat met ons mee. Hoe zorgen we er samen voor dat we in de toekomst geen restafval meer hebben? Wat zou jou kunnen helpen om je steentje bij te dragen? We zijn niet alleen op zoek naar ideeën, we geven zelf voorbeelden en inspiratie om tot minder afval te komen. Welk idee neem je over?

 

OPRUIMEN ZWERFVUIL MET RAADSLID

Helaas belandt er ook afval op straat. Een van de grootste ergernissen van bewoners. Slecht voor mens en dier. Tijdens De Week van het Afval gaan enkele raadsleden met bewoners de wijk schoonmaken. Tijdens het opruimen kun je met raadsleden in gesprek over de toekomst van het afvalbeleid. Wil je deelnemen? Meld je dan aan via afval@groningen.nl. De gemeente zorgt voor materialen. Zelf een grijper meenemen mag natuurlijk ook.

 

TIJD VOOR TRASH TALKSHOW

De Week van het Afval zit er bijna op. En als het goed is, hebben we veel ideeën opgehaald. Veel gehoord en gezien. Maar hoe nu verder? In deze talkshow gaat Lara Harbers in gesprek met experts om de eerste resultaten te duiden. Wat adviseren zij? Aan tafel o.a. Koos van Dael, adviseur Van Afval Naar Grondstof, Willem Groeneveld, journalist en blogger (Sikkom) over zwerfvuil en wethouder Glimina Chakor, verantwoordelijk voor het afvalbeleid. De talkshow vindt plaats tijdens Let’s Gro in Forum Groningen.

 

 

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.