Gemeente Groningen wil direct duidelijke brieven voor inwoners

Op 1 november heeft gemeentesecretaris Christien Bronda namens de gemeente Groningen de Direct Duidelijk-deal ondertekend. Inwoners hebben vaak last van de moeilijke taal in gemeentelijke brieven en vinden de teksten moeilijk te begrijpen. De gemeente wil daar wat aan doen. Met het ondertekenen van de deal spreekt de gemeente af daar extra op in te zetten en concrete stappen te nemen om dit voor elkaar te krijgen.


Gemeentesecretaris Christien Bronda: ”Het gebeurt nog te vaak dat de inhoud van onze brieven niet meteen duidelijk en begrijpelijk is. Dat frustreert mensen en onze boodschap komt niet goed over. Direct duidelijk betekent dat je zo goed mogelijk rekening houdt met je lezers en dat je zo helder mogelijk opschrijft wat je bedoelt. Dat scheelt een hoop onduidelijkheid en vragen. Daar gaan we dus aan werken en daarom onderteken ik deze deal.” 


Trainen en herschrijven
Het ondertekenen van de deal is het startschot voor allerlei concrete acties voor het verbeteren van brieven en teksten van de gemeente. Onder andere door medewerkers tips en schrijftrainingen te geven, schrijfcoaches in te zetten en door bestaande brieven te herschrijven in duidelijke taal. Ook gaat de gemeente inwoners vragen wat zij van de brieven vinden.

Heldere overheidscommunicatie
Met het ondertekenen van de deal haakt de gemeente Groningen officieel aan bij de landelijke campagne Direct Duidelijk voor heldere overheidscommunicatie.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.