Tip van Harald: maak je eigen compost

Ik woon nu bijna drie jaar aan de Parallelweg in Glimmen en verwonder mij al drie seizoenen aan het leger van “bladruimers” elke herfst.. Alles wordt in het werk gesteld om tot het laatste blaadje uit de tuin te werken. Sommigen met een bladblazer waar de gemiddelde hovenier jaloers op zou zijn. En het liefst op zaterdag als een deel van de Glimmenaren van een krantje genieten. Alsof de doordeweekse vliegtuigherrie opgevuld moet worden met een bladblazer. En waarom? lang voordat de mens op aarde rondliep met haar bladblazers heeft de natuur zich zo geëvolueerd dat er in de herfst een mooi laagje compost op de bodem valt. Deze wordt langzaam omgezet in voeding voor planten en bomen. De insecten en bacteriën die daarvoor zorgen houden het bodemleven in stand waarvan uiteindelijk dieren als egels en vogels leven. Gratis en voor niets!

Mijn tip is om het teveel aan blad op je eigen composthoop te harken en in het voorjaar over de tuin te verdelen. De tijd die je aan bladblazen en besparing op zakken compost hebt, gebruik je dan bijvoorbeeld aan een krantje met een kop koffie op je vrije dag 😉

Groeten,
Harald Leffers

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.