Mariska sloot wil terug in de lokale politiek

De kandidatenlijst van de samenwerkende partijen Stadspartij, 100% Groningen en de Sportpartij is definitief. Met deze twaalf kandidaten bovenaan de lijst willen de drie partijen samen de grootste lokale zege behalen die ooit in de gemeente Groningen is behaald. “Sinds het samengaan van de Stadspartij en 100% Groningen is al een tijdje duidelijk dat Amrut Sijbolts de lijsttrekker gaat worden. In Yaneth Menger als nummer twee is ervaring in de top van de lijst gewaarborgd. Beiden zijn zeer ervaren en Amrut is, ondanks zijn leeftijd, zelfs nestor van de raad.” Dat geldt ook voor zittend raadslid Hans Moerkerk die binnen beide partijen geen onbekende is’, zegt partijvoorzitter Jochem Atema.

De verrassende nummer drie is de eveneens zeer ervaren Mariska Sloot. Tot het voorjaar van 2020 was zij raadslid van de Stadspartij. Eerder was zij wethouder en raadslid in de voormalige gemeente Haren. “Ik ben blij dat ik op deze verkiesbare plek sta. Je weet dat Haren zich jaren verzet heeft tegen het samengaan met de grote stad. Dat lukte destijds
niet. De inwoners van Haren hebben zich de laatste tijd minder goed vertegenwoordigd gevoeld, daar wil ik graag wat aan veranderen. Als toekomstig raadslid kan ik straks veel betekenen voor de inwoners van Haren. En natuurlijk voor de rest van de gemeente”, vertelt Mariska met een lach.

De samenwerkende partijen gaan zowel voor ervaring en kennis van de lokale politiek maar ook voor nieuwkomers. Zo staat de voormalige nachtburgemeester en ondernemer in de stad, Chris Garrit, op plek vijf. “Van nachtburgemeester naar raadslid. Haha, prachtig hè? Dag en nacht een bruisende, leefbare en ondernemende, gemeente, dat is wat ik wil. Vooreen uitdagend, cultureel en vernieuwend aanbod. Ik zie door het samengaan een groot lokaal blok ontstaan. Daar wil ik aan deelnemen, zeker ook als raadslid”, zegt Chris. Een andere hoge binnenkomer (plek zes) op de lokale “lijst der lijsten” is Niels Hilboesen. In 2018 stond Niels op de lijst van de Sportpartij. “Wij zijn pas een week of wat geleden samengegaan met de twee andere partijen. Ik heb een groot netwerk in de sport en ken Jan en alleman daarin. Het is tijd om onze inwoners een gezicht en een stem te geven”, roept Niels terwijl hij een balletje trapt met een paar vrienden.

Muziekdocent Marcel den Os staat op plek elf. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de politiek, zeker lokaal. Door mijn werk als muziekdocent, dirigent en muzikant ben ik goed op de hoogte van wat er speelt binnen het onderwijs en op cultuurgebied”, zegt hij terwijl hij pingelt op de piano in een buurtcafé.

De komende weken zal de lijst verder gevuld worden waarbij bekende Groningers als Miep Hamming, Glenn Pinas en Kees de Bock hun steun op de lijst al hebben toegezegd.

De top dertien van de samenwerkende partijen Stadspartij, 100% Groningen en de Sportpartij:
1. Amrut Sijbolts
2. Yaneth Menger
3. Mariska Sloot
4. Hans Moerkerk
5. Chris Garrit
6. Niels Hilboesen
7. René Stayen
8. Hans Singelenberg
9. Anjo Mekel
10. André Huitinga
11. Marcel den Os
12. Yola Qubaisi

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.