In de documentaire ‘Staken op leven en dood’ staan de April-meistakingen centraal. Maar liefst 500.000 mensen durfden in 1943 de onderdrukking van de Duitsers te trotseren tijdens deze staking.
Omdat de aangrijpende gebeurtenissen vrij onbekend zijn gebleven, probeert presentator Erik Dijkstra het raadsel op te lossen en de grootste Nederlandse staking een prominente plek te geven in de vaderlandse geschiedenis.
Gebeurtenissen rond de April-meistakingen
Tijdens de April-meistakingen sneuvelden 200 stakers en honderden werden naar strafkampen afgevoerd, omdat de bezetter hard terugsloeg. Hoe kon het gebeuren dat deze uitbarsting van verzet die begon bij de Stork-fabrieken in Hengelo zo onbekend is gebleven? Was dat omdat de grote steden besloten niet meer mee te doen na de keihard neergeslagen Februaristaking? Of was de oorzaak dat stakers op het platteland in bescheidenheid terugkijken op hun verzet? Erik Dijkstra belooft dit grote raadsel op te lossen in de driedelige documentaire.
Staken op leven en dood is vanaf maandag 24 april drie weken lang om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Appelbergen
Het ‘Monument Slachtoffers Meistaking 1943’ in Glimmen is opgericht ter nagedachtenis aan de 34 Nederlanders die door de bezetter zijn omgebracht en in Appelbergen werden begraven.