ECoop en Duurzaam Onnen leveren zonnedak op

inwoners profiteren van lokaal opgewekte zonne-energie én meer

Groningen heeft er een zonnedak bij die door lokale opwekcoöperatie Duurzaam Onnen wordt geëxploiteerd. Deze coöperatie beheert de komende 16 jaar het zonnedak Onneresch op de pensionstal. Op 16 juni was de officiële opening die druk werd bezocht door buurtgenoten en belangstellende. Hans Westra, vrijwilliger en voorzitter van opwekcoöperatie Duurzaam Onnen, gaf uitleg over het traject dat leidde naar dit mooie resultaat. De openingshandeling werd verricht door de 12 jarige loco-kinderburgemeester Finn Smit, die met paard en koets zijn entrée maakte.

 

Meerwaarde voor iedereen

Duurzaam Haren startte eind 2021 de zoektocht naar geschikte daken om een collectief project voor zonne-energie op te realiseren. Met hulp van Ecoop kwam Duurzaam Haren uit bij het dak van de pensionstal Onneresch. Voor dit project is de opwek-coöperatie Duurzaam Onnen opgericht. De projectleiding is uitgevoerd door Ecoop. Na de asbestinventarisatie is het dak van de pensionstal gesaneerd en vervangen. Inmiddels liggen er 252 zonnepanelen op, die goed zijn voor circa 87.000 KWh aan stroom per jaar. Middels een lokale campagne heeft Duurzaam Onnen participanten geworven. Zij konden meedoen vanaf 250 euro. Hier zijn 29 deelnemers uitgekomen die gezamenlijk 40.000 euro bijeen hebben gebracht. Met dat vermogen en een lening van het Fonds Nieuwe Doen was de installatie te financieren.

 

De energie zit er goed in

De vrijwilligers van Duurzaam Onnen zijn trots op het resultaat. Zij hopen buurtbewoners te enthousiasmeren soortgelijke verduurzamende projecten op te pakken en te realiseren, want de realisatie van dit zonnedak smaakt naar meer. Vergis je niet, bij het opzetten van zo’n zonnedaktraject komt heel wat kijken. Zo is bij de notaris vastgelegd dat het dak in gebruik mag worden genomen als zonnedak. Daarnaast is er een verzekering afgesloten, de stroomvoorziening uitgebreid, offertes voor de zonnepanelen uitgevraagd, leverancier gekozen en aangestuurd en de bestrating hersteld. Gelukkig werden de vrijwilligers van Duurzaam Onnen bij deze stappen professioneel ondersteund door een projectleider van Ecoop, die veel kennis en ervaring meebracht. Mede hierdoor is het project vlot gerealiseerd. Duurzaam Onnen geeft aan dan ook aan open te staan voor een volgend project en ziet graag meer zonnedaken gerealiseerd worden.

 

Over ECoop en Stichting Buurkracht

ECoop ondersteunt sinds de oprichting begin 2016 lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. ECoop fungeert daarbij als spil tussen bewoners, overheden, energiecoöperaties en dak- en soms ook landeigenaren. ECoop zoekt daarnaast ook altijd naar innovatieve oplossingen die nog meer resultaat opleveren. ECoop maakt deel uit van de landelijke Stichting Buurkracht. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met een stappenplan en communicatietools. Meer dan 600 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Kijk voor meer informatie over collectieve zonnedaken op www.buurkracht.nl/zonnedak.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.