‘De bewoners genieten zichtbaar van het eten dat ik maak, zo leuk!’

Zorggroep Groningen zoekt vrijwilligers. Zet jij je graag in om de bewoners en revalidanten een fijne dag te bezorgen? Dat kan al voor bijvoorbeeld een namiddag in de week. Voor de komende zomer zijn we op zoek naar vrijwilligers die bijvoorbeeld voor een aantal bewoners willen koken. En daarna schuif je natuurlijk gezellig aan voor de maaltijd. Ben je niet zo’n kok maar lijkt het je wel leuk? Een van onze vrijwillige koks laat je graag eens meekijken in ‘zijn keuken’!

Vera kookt om de week een avond koken voor meneer Bouman en zijn medebewoners. “Na het koken eet ik samen met ze. Ik mag zelf kiezen wat ik maak. Soms geven de bewoners aan waar ze zin in hebben of juist voorlopig even niet. De bewoners genieten zichtbaar van het eten dat ik maak, zo leuk! Ik krijg complimenten van ze als het lekker is maar ze zeggen het ook als ze vinden dat ik te vaak hetzelfde maak. Het is natuurlijk fijn om complimenten te krijgen maar ik vind het ook waardevol dat ze aangeven wanneer ze vinden dat het tijd is voor iets anders.”

Meneer Bouman hoorde steeds meer over vereenzaming in de samenleving en mensen die steeds meer moeite hebben om een gezonde maaltijd te kunnen bekostigen. “Toen dacht ik, hoe mooi zou het zijn wanneer iemand het leuk vindt om af en toe voor ons te komen koken. Als diegene dan ook nog bij ons kan aanschuiven voor de maaltijd winnen we er allemaal iets mee! Wij vinden het zelf leuk als er eens iemand anders aanschuift en degene die komt koken heeft naast wat gezelschap ook een gezonde maaltijd.”

Monique heeft al jaren haar eigen kapsalon. “Toen, in de periode van corona, alle kapsalons dicht moesten en ik hoorde dat het bij verpleeghuizen mis dreigde te gaan ben ik naar Maartenshof gegaan. Ik gaf aan dat ik de hele week wel kon! Nu kom ik nog steeds, naast mijn werk in mijn kapsalon, een keer per maand bij Maartenshof. Ik kook lekker voor ze en heb mooie gesprekken! Laatst nog heb ik met een dame die goed Indisch kan koken soto ayam gemaakt in de keuken. Het was net een verjaardagsfeestje in de huiskamer.”

Lijkt het jou ook leuk om iets voor de bewoners doen maar is koken niet ‘jouw ding’? Er zijn veel meer waardevolle functies! Neem contact op met onze vrijwilligerscoördinator, ze vertelt je er graag meer over. Mail naar: marjan.haan@zorggroepgroningen.nl.

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.