Expliciete toestemming reclamefolders

JA-JA-sticker tegen papierverspilling

Er verandert iets met de bezorging van reclamefolders in Groningen. 

Vanaf 20 oktober 2023 mogen bedrijven niet langer folders in een brievenbus stoppen zonder expliciete toestemming van de bewoner. Bewoners die wel folders willen, kunnen dat aangeven met een nieuwe brievenbussticker. 

De gemeenteraad heeft dit in 2021 besloten. Het ongevraagd verspreiden van reclamedrukwerk past niet bij een duurzame gemeente: het kost papier, inkt en energie, terwijl een groot deel van de folders ongelezen in de papierbak verdwijnt. De gemeente heeft bedrijven de gelegenheid gegeven om hun bedrijfsvoering erop aan te passen. Sommige bedrijven hebben hun promotie nu al omgezet naar andere media, andere bedrijven zullen dat binnenkort doen. Er zijn naar verwachting genoeg winkels die hun aanbiedingen met papieren folders onder de aandacht blijven brengen. 

JA-JA- en NEE-NEE
Inwoners die papieren reclamefolders willen ontvangen, kunnen een  ‘JA-JA-sticker’ op de brievenbus plakken. Met deze sticker zeg je JA tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk (folders) en JA tegen huis-aan-huis kranten. Wie geen folders wil, maar wel huis-aan-huisbladen, zoals de Groninger Gezinsbode, buurtkranten en flyers van niet-commerciële instellingen, hoeft geen sticker te plakken. Wie helemaal geen ongeadresseerd drukwerk wil, plakt een NEE-NEE-sticker. De JA-JA- en NEE-NEE-sticker zijn gratis af te halen bij de gemeente. Kijk voor adressen en openingstijden op groningen.nl/afval.

Uitgelezen? In de papierbak!
Het is belangrijk dat reclamefolders niet bij het restafval terecht komen. Om van oud papier nieuw papier te kunnen maken, moet het apart worden ingezameld. Oude reclamefolders dienen daarom -zonder plastic folie!- in de papierbak te worden gegooid. 

Wat betekent uw brievenbussticker na 20 oktober:
Geen sticker: Ik wil geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.
NEE-JA-sticker: Ik wil geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.
JA-JA-sticker: Ik wil wel reclamefolders en wel huis-aan-huisbladen.
NEE-NEE-sticker: Ik wil geen reclamefolders en geen huis-aan-huisbladen.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.