Expositie ‘Golving’ opening 10 november

November/December Dorpshuis de Groenenberg

Op 10 november as. om 16.30 is de opening van deze prachtige expositie!

Van harte welkom

De voorbereiding van de nieuwe periode November/December is in aantocht. Weer op bezoek bij nieuwe kunstenaars. Allereerst naar Sappemeer. Daar woont in het huis waar Aletta Jacobs haar jeugd heeft doorgebracht, Brenda Hardijk. Frederiek is ook weer van de partij en we staan met open mond te kijken naar het prachtige huis aan de Noorderstraat 19 waar ook haar galerie is gevestigd. We worden hartelijk welkom geheten door Brenda met een lieve hond aan haar zijde. Dat we bij een kunstenares zijn beland is wel duidelijk. Overal staan en hangen prachtige objecten. Het hele interieur straalt creativiteit uit.

Tijdens het drinken van een kopje thee vertelt ze over haar inspiratie. Ze noemt zichzelf een autodidact die voornamelijk met klei werkt. Ze heeft daarvoor gerichte cursussen gevolgd en heeft zich ook andere materialen eigen gemaakt o.a. het smelten van glas, hetgeen in haar werken terug te zien is. Bij elk onderwerp maakt ze een keuze welk materiaal en techniek ze gaat gebruiken. In haar galerie BAM zijn daar haar eigentijdse beelden, objecten en wandobjecten variërend van groot tot klein, in voorhuis en tuin te zien. Ze maakt ook objecten in opdracht. Zo ook bijvoorbeeld het maken van urnen en  fotografie.

Tegelijk met Brenda exposeert Peter de Boer met zijn schilderijen in De Groenenberg. Ik ken zijn werk al jaren dus geen bezoekje dit keer. Hij woont in Emmen en heeft daar tot zijn pensioen als docent Nederlands les gegeven aan de middelbare school. In de jaren ‘ 80 hield hij zich intensief bezig met de fotografie maar verlegde in de jaren ’90 zijn interesse naar het schilderen vanwege de veel grotere vrijheid en directheid van afbeelden en dan voornamelijk met olieverf en acryl. De onderwerpen die hem bezighouden zijn zuidelijke landschappen, mensen en stadstaferelen. De schilderijen zijn nooit helemaal realistisch maar ook niet puur abstract. Het doet soms impressionistisch aan en is het licht heel belangrijk maar even vaak gaat het in de richting van het abstracte. Het kleurgebruik versterkt de sfeer van het doek. U kunt het zelf komen beoordelen.

Er is nu een nieuwe ruimte, de tuinkamer bijgekomen. We kunnen dus als commissie weer meerdere werken van de kunstenaars laten zien.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.