Inwoners van Glimmen voelen zich niet gehoord door Groningen Airport Eelde

Een grote opkomst bij een informatieavond over de plannen en overlast van Groningen Airport Eelde (GAE) in het dorpshuis van Glimmen liet één ding duidelijk zien: aanwezige inwoners voelen zich niet gehoord in hun zorgen over de plannen van de voorgenomen nachtvluchten in het nieuw tot stand te komen luchthavenbesluit in 2024.

Dat er een onderzoek in opdracht van GAE is gedaan, wordt niet herkend door de inwoners van het direct aan het vliegveld grenzende gebied. Sterker nog, uit eigen onderzoek van Plaatselijk Belang Glimmen blijkt dat ruim 94% van meer dan 500 respondenten tegen uitbreiding van de openingstijden is.

Daarnaast is – door de  samenvoeging van de KLM Flight Academy uit Lelystad en het niet meer opleiden in onbewoonde gebieden in het buitenland – het aantal lesvluchten explosief gestegen: van 3000 per kwartaal in 2018 naar 12000 per kwartaal heden. Dit geeft in de dorpen maar zeker ook in de buitengebieden van de gemeenten Groningen en Tynaarlo grote geluidsoverlast en angst voor de uitstoot van vervuilende, loodhoudende brandstoffen. Inwoners proberen deze zorgen tot nu toe tevergeefs aan te kaarten bij de luchthaven.

De informatieavond in Glimmen begin oktober was voor veel van de aanwezige inwoners emotioneel; men voelde zich niet gehoord door de luchthaven. Door tijdgebrek lukte het niet om alle onderwerpen, waaronder een presentatie van het onafhankelijke meldloket, te behandelen. Ter plekke werd door de organisatoren, Plaatselijk Belang Glimmen en de luchthaven directie, besloten een tweede informatieavond in te plannen. Deze vindt 4 december aanstaande in het dorpshuis van Glimmen plaats.

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.