Kunst in het dorpshuis de groenenberg

van 9 januari tot 2 maart 2024

 

Harry Arling toont zijn Kosmotroniks in de vitrinekasten in deze dubbel-expositie. Alle Kosmotroniks zijn gemaakt van plastic afvalmateriaal en andere onderdelen. Ze bestaan voor 99% uit plastic. Van kruimeldief tot waterpistooltje. Dergelijke alledaagse voorwerpen prikkelen fantasie van de kunstenaar om hiermee de meest spectaculaire machines te bouwen. De Kosmotroniks zijn namelijk ingenieuze machines die kunnen vliegen, rijden, varen, zweven en nog veel meer.

Tijdens het bouwproces heeft de kunstenaar een verhaal in zijn hoofd. In zijn atelier, dat vol ligt meta llerlei plastic rommel, zoekt hij naar voorwerpen die tot nieuwe Kosmotroniks kunnen leiden. Hij maakt nooit eerst een schets/tekening. De fantasie krijgt uiteindelijk gestalte in de vorm van een Kosmotroniks.

Het bouwen gebeurt heel instinctief. Iedere Kosmotroniks wordt handmatig, onderdeel vooro nderdeel in elkaar gezet en met oog voor detail geschilderd. De kleine popnagels in de kunstwerken zijn bijvoorbeeld gemaakt van een ronde plastic strip van ± 1mm, die in dunne plakjes wordt gesneden. Deze worden vervolgens met een mesje in de natte verf gedrukt en één voor één beschilderd. In alle Kosmotrsoniks zitten 3- Volt lampjes, die door een 9 Volt batterij worden voorzien van stroom.

De tijd voor het maken van een Kosmotroniks ligt tussen de 1 en 8,5 maanden. Die variatie heeft te maken met het formaat en complexiteit van een Kosmotroniks. Elke Kosmotroniks is uniek en heeft een eigen verhaal.

Harry Arling is een Groninger kunstenaar, die in 1989 begon zijn Kosmotroniks tentoon te stellen in galeries en musea (o.a. in het Groninger Museum, dat ook werk van hem heeft aangekocht) en toert sindsdien door Nederland en België. Naast het ontwerpen van Kosmotroniks, is Harry ook muzikant, animator en maakt hij kindertheater. Zie verder zijn website: kosmotroniks.com

 

De tweede kunstenaar in deze expositie is Kamran Srush, die eveneens in Groningen woont. Hij laat een reeks bijzondere schilderijen zien. Lichte kleuren, de overvloed aan decoratie en de veelvuldig wisselende perspectieven bepalen in grote mate het karakter van zijn schilderijen. Zoals hij zelf eerder zei, is hij daarbij “op weg naar ontdekkingen van wat al ontdekt was. Op zoek naar nieuwe middelen om een beeld een nieuwe taal te geven. De verantwoordelijkheid van een kunstenaar tegenover zijn beeld en zijn publiek zijn van groot belang. Van groot belang omdat het uiteindelijk voor en over onze samenleving gaat, de mensen, de wereld, waarin de kunst een gigantische rol kan spelen. Daarom schilder ik.”

De traditie van Perzische miniatuur-schilderkunst speelt een belangrijke rol in zijn werk; tegelijkertijd brengt hij de elementen van de Westerse schilderkunst samen met elementen van de Oosterse schilderkunst in één beeld, zodat er een nieuw beeld ontstaat. Uiteindelijk gaat het hem echter niet om het afbeelden van beelden zoals je ze ziet maar om de interpretatie daarvan. De kunstenaar wordt voor zijn werk dan ook sterk geïnspireerd door proza, poëzie, filmkunst, muziek, filosofie….

Deze kunstenaar volgde van 1979 tot 1984 in Teheran (Iran) een schildersopleiding aan een particulier instituut, Art Instituut of Peymani. Sinds 1984 woont en werkt Kamran Srush in Nederland. In Groningen studeerde hij aan de Academie Minerva, alwaar hij in 1994 afstudeerde in de studierichting schilderen en tekenen. Sindsdien heeft hij regelmatig geëxposeerd in Nederlandse galeries.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.