Organiseert Noordlaren volgend jaar de eerste marathon op natuurijs?

“Een beetje verrast en vooral heel blij”, is het bestuur van IJsvereniging de Hondsrug in Noordlaren. Ze hoorden onlangs dat ze bijna 158 duizend euro krijgen om hun ijsbaan te verbeteren. Het geld komt voornamelijk vanuit de gemeente Groningen, maar de ijsvereniging doet zelf ook een bijdrage. Wethouder Inge Jongman kwam speciaal naar Noordlaren om het goede nieuws te brengen.

“Reparatie van de ijsbaan is hard nodig”, zegt Jurjen Bossewinkel. Hij is al meer dan twintig jaar bestuurslid bij de ijsvereniging. “Dus we zijn ontzettend blij. Nu kunnen we de plannen uitwerken.” Door deze investering hoopt de ijsvereniging volgend jaar mee te kunnen doen aan de strijd om als eerste ijsvereniging van Nederland een marathon op natuurijs te organiseren.

‘Een echt circus’

Eerste van Nederland worden die de ijsmarathon organiseert? Dat is volgens bestuurslid Jurjen ‘een echt circus’. “Vijftig man zijn dan dag en nacht in touw en de week erop is iedereen total-loss. “Daarom zijn de verbeteringen aan de baan noodzakelijk, dan wordt het werk minder arbeidsintensief. Dat is hard nodig, want helaas zijn er steeds minder vrijwilligers bij de ijsvereniging.”

Noodzakelijke verbeteringen

De ijsbaan is in 1997 als skeelerbaan aangelegd. Daarom loopt-ie schuin af naar het midden toe. Dat is onhandig voor de waterverdeling. Hoe meer naar het midden, hoe meer water er ligt. En hoe moeilijker dat bevriest. “Daarom moeten we nu steeds ’s nachts sproeien als we willen dat er de dag erna geschaatst kan worden.”

Met het geld komt er nieuw – vlak – asfalt te liggen. Het water wordt op die manier gelijkmatig verdeeld, daardoor bevriest het sneller. Daarnaast komt er een witte laag verf op het asfalt. “Daardoor weerkaatst het zonlicht en blijft het ijs langer liggen als de zon schijnt”, licht het bestuurslid toe.

Leden zijn het belangrijkst

“Als we de eerste van Nederland willen worden, zullen we de eerste keer moeten blijven sproeien. Dat werkt toch het snelste, zelfs op een vlakke baan. Het verbeteren van de baan is vooral handig voor de daaropvolgende dagen”, legt het bestuurslid uit.

“Dan kunnen we een laag water op de baan gieten die in de nacht vriest. Zonder dat het bestuur de hele nacht moet sproeien. Op die manier kunnen onze leden zo lang mogelijk genieten van natuurijs, want uiteindelijk zijn onze leden het belangrijkst.”

Trimbaan

Niet alleen de ijsbaan wordt verbeterd, er komt ook een trimbaan. “Dat is een concept uit de jaren zeventig”, legt dorpsbewoner Marleen van Dijk uit. Samen met twee andere dorpsbewoners zorgt zij ervoor dat er op de groenstrook naast de ijsbaan verschillende hindernissen komen te staan. Het wordt een mix van bootcamp, buitensporten en crossfit toestellen.

De wethouder is blij om aan de vraag van de dorpsbewoners te kunnen voldoen. “Mooi om te investeren in sport en bewegen voor het dorp en de ijsvereniging.”

Bron

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.