Verslag ingelaste CRO+ avond 18 januari 2024

Onderwerp: draagvlakonderzoek Kantar

Op 18 januari is de (sub) werkgroep GAE van Plaatselijk belang Glimmen met een delegatie van 10 mensen uit Glimmen afgereisd naar vliegveld Eelde voor een ingelaste CRO+ vergadering over het draagvlakonderzoek van Kantar. De CRO luchthaven Eelde is een onafhankelijk overlegorgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van regionale en lokale overheden, bewoners en luchtvaartpartijen.

Er waren ca. 70 deelnemers op deze avond afgekomen. De meeste deelnemers hadden als grote algemene vraag waarom de postcodes van bewoners in de omliggende omgeving (Glimmen, Onnen, Donderen, Eelde en Norg) niet als direct omwonenden waren geselecteerd, maar dat in plaats daarvan een gebied ten zuiden van de aanvliegroute was genomen.

De vragen moesten we van te voren worden ingediend door de aanwezigen. Voor aanvang van de vergadering werden we door het CRO geconfronteerd met de beperking, dat van al onze vragen alleen de technische vragen gesteld mochten worden.

Op de avond zelf ging alles anders dan we ons van te voren hadden voorgesteld. De formule voor de avond, die door het CRO werd gekozen, was om de CRO voorzitter (Mieke Damsma) achtereenvolgens de ingediende vragen aan Matthijs de Gier (Onderzoeksadviseur Overheid & Non-profit Kantar public) voor te leggen. Bij de eerste vraag ging het al mis. Mattijs de Gier kwam er niet uit. Meiltje de Groot (directeur GAE) probeerde het te redden, maar met haar ontkennende antwoord sloeg de vlam in de pan. Er ontstond veel emotie en de vergadering leek helemaal uit de hand te lopen. Met veel pijn en moeite kon de voorzitter er voor zorgen dat het binnen de perken bleef. Na 1,5 uur maakte Meiltje de Groot een beweging waarbij zij bereid is (een beetje) water bij de wijn te doen, om zo aan de gevoelens van de omwonenden tegemoet te komen. Er werd voorgesteld om een werkgroep te vormen en binnenkort naar de formulering in het rapport te kijken. De aanwezigen merkten vervolgens op dat met het in onze ogen onjuiste rapport al politieke keuzes zijn gemaakt door de provincies Groningen en Drenthe. Daarna werd de vergadering afgesloten en gingen de meeste deelnemers in verwarring naar huis.

Plaatselijk Belang Glimmen vind het heel belangrijk dat de omwonenden goed vertegenwoordigd zijn, in gesprek blijven en hun stem laten horen. We hebben na afloop aan de voorzitter van de CRO en directeur Meiltje de Groot aangeboden deel te nemen aan de te vormen werkgroep.

 

 

 

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.