Kunst in de Bartholomeus

Tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn vele kerken in Nederland open voor het publiek. In het kader van het Feest van de Geest exposeren professionele kunstenaars er dan werk dat geïnspireerd is op het Pinksterfeest en op de architectuur van het betreffende kerkgebouw. In disciplines als schilderen, beeldhouwen, keramiek, textiel, fotografie verrassen zij bezoekers en kerkgangers met hun creativiteit en hun werk.

In de Bartholomeuskerk in Noordlaren komt Bert Hemsteede uit Roden exposeren. Als professioneel beelden kunstenaar maakt hij tekeningen en grafiek, maar hij maakt ook weleens een uitstapje naar glas-in-lood.

Juist het thema van deze editie van het Feest van de Geest maakte dat hij zich aanmeldde als deelnemend kunstenaar. “De wereld is niet veilig”, weet hij. “Het lijkt op het eerste gezicht misschien of alles mooi geordend is, maar dat is niet zo. Hij is over de kop. En als je dat aan den lijve ondervindt, heb je troost nodig.”

Misbruikt als hij is in het verleden, heeft hij weet van de wereld achter de schone schijn; van kwetsbaarheid, schaamte en eenzaamheid. Zijn werk was en is een voertuig om de schaduw en het duister te onderzoeken en erover in gesprek te gaan. Juist het maken van kunst is een troostrijke bezigheid, geeft hij aan. Daarnaast vindt hij troost in de kleinkinderen, in herinneringen, en ook in de schoonheid van de schepping.

www.berthemsteede.nl

Op Pinksterzondag, 19 mei, zal de kerkdienst in de Bartholomeuskerk in Noordlaren mede in het teken staan van het werk van Bert Hemsteede. Voorganger is dominee Nelleke Boonstra, die momenteel fungeert als bijstand in het pastoraat in de Protestantse Gemeente Noordlaren-Glimmen. Aanvang: 10.00 uur.

Feest van de Geest

Feest van de Geest is een tweejaarlijkse landelijke ontmoeting tussen beeldende kunst, kerkarchitectuur en Pinksteren. Thema dit jaar is: Troost. In Groningen en Noord-Drenthe exposeren 22 kunstenaars in 20 kerken. In onze regio doen naast Noordlaren ook Anloo, Zuidlaren (Dorpskerk), Vries en Eelde mee. De deelnemende kerken zijn rond Hemelvaart en Pinksteren geopend op 9, 11, 12, 18, 19 en 20 mei van 13.00-17.00 uur. www.feestvandegeest.nl/gnd

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.