Perspectiefbudget voor extra maatwerk

Betere aansluiting leefwereld inwoner

De gemeente Groningen heeft voor de komende twee jaar een perspectiefbudget van 250.000 euro per jaar voor extra maatwerk ter beschikking. Met dit budget laat het college zien te willen investeren in het forceren van extra doorbraken.
Dit omdat sommige mensen niet geholpen zijn met alleen een regeling of voor-ziening. Het college zet hiermee een plus op de bestaande aanpak van Doorbraak. Wethouder Eelco Eikenaar: ‘Dit extra maatwerk is belangrijk om mensen daadwerkelijk vooruit te helpen. Perspectief bieden aan mensen die volgens de regels vastlopen. Ook al zijn hier onorthodoxe maatregelen voor nodig.’

 

Doorbraakmethode

Vanaf 2019 werkt de gemeente Groningen met de Doorbraakmethode. De methode is effectief gebleken. Het heeft inmiddels voor meerdere inwoners zijn waarde bewezen.
Ze krijgen weer regie op hun eigen leven en zijn minder afhankelijk van voorzieningen. Bovendien zijn het vaak oplossingen die uiteindelijk gewoon goedkoper zijn. De manier waarop we dit tot nu toe inzetten is gericht op individuele situaties en in die gevallen, waarbij de gemeente een wettelijke taak heeft om inwoners te helpen.

 

Perspectiefbudget

Soms komt een inwoner in een situatie waarbij de gemeente niet direct kan helpen, omdat het niet binnen de regelingen van de gemeente valt. Of waarbij het onduidelijk is welke organisatie een oplossing zou moeten bieden. Het geld uit het perspectiefbudget is juist voor deze situaties. Zo kan de gemeente haar inwoners zo goed mogelijk helpen en aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Bovendien is het perspectiefbudget ook bedoeld om collectief maatwerk te kunnen bieden om zo meerdere mensen te kunnen helpen. Dit is binnen de reguliere Doorbraakmethode nog ingewikkeld. De komende twee jaar gaan we hiermee experimenteren.

 

Aanpak armoede en schulden
Dit perspectiefbudget is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma brede aanpak armoede en schulden. Iedereen verdient een fatsoenlijk inkomen en gelijke kansen om mee te kunnen doen in de samenleving, zonder geldproblemen of schulden. Armoede heeft een negatieve invloed op het voelen, denken en doen van mensen. Door een brede en stevige aanpak willen we inwoners die geld tekortkomen rust, ruimte en eigen regie over hun leven geven. Lees meer over het Uitvoeringsprogramma Brede aanpak armoede en schulden.

glimmen.net: sinds 2006 dagelijks nieuws over en voor het Groningse dorp Glimmen.