Glimmen in verzet tegen plannen Groningen Airport Eelde

Glimmen in verzet tegen Groningen Airport Eelde: Langer open, meer vluchten, te veel overlast

De inwoners van Glimmen zijn in opstand tegen de plannen van Groningen Airport Eelde. De luchthaven wil langer openblijven, zelf groeien, vluchten van andere luchthavens overnemen en daarnaast geeft het enorm gestegen aantal lesvluchten van de KLM Flight Academy veel overlast. Dit tot grote frustratie van de omwonenden, die al jarenlang kampen met geluidsoverlast van vliegtuigen.

Langere openingstijden: De luchthaven wil tegen de landelijke trend in van 6 uur ‘s ochtends tot 0 uur ’s nachts openblijven voor de grote commerciële vliegtuigen, terwijl op het moment er gevlogen mag worden van 6.30 – 23.00 uur. Dit betekent dat er voor de omwonenden nog minder rustmomenten zullen zijn.

Overname van vluchten: Groningen Airport Eelde wil vluchten van Schiphol en andere vliegvelden overnemen, die onder andere vanwege de stikstofcrisis te maken hebben met beperkingen. Dit zou leiden tot een toename van het aantal vliegbewegingen boven Glimmen en omstreken, met alle gevolgen van dien.

Overlast van lesvluchten: De KLM Flight Academy voert al jarenlang lesvluchten uit met kleine toestellen die veel lawaai maken en veel ongezonde uitstoot geven. De laatste jaren is het aantal vluchten sterk gestegen door het niet meer opleiden in Spanje en de VS maar op Groningen Airport Eelde. Ook de vluchten die in Lelystad werden gegeven zijn verplaats naar Groningen Airport Eelde. De omwonenden ervaren dit als zeer hinderlijk, normaal overleg blijkt niet mogelijk met de luchthaven of de KLM.

 

De bezorgde inwoners worden bijgestaan door Plaatselijk Belang Glimmen. Er zijn meerdere informatieavonden georganiseerd en zienswijzen ingediend bij de Provincie Groningen, Provincie Drenthe, het ministerie en de minister.

De toekomst van Groningen Airport Eelde is onzeker. De komende maanden zullen cruciaal zijn in de strijd tussen de belangen van de luchthaven en de leefomgeving van de omwonenden.

Enkele quotes van de omwonenden:

  • “We worden al jarenlang geconfronteerd met geluidsoverlast van vliegtuigen. De maat is vol!”
  • “De plannen van de luchthaven zijn een aanslag op onze gezondheid en ons woongenot.”
  • ” Ik zie geen heil in hernieuwde pogingen de luchthaven rendabel te maken. Bovendien heb ik geen behoefte aan laag overvliegend vliegverkeer als ik wil slapen. “

De inwoners van Glimmen roepen de overheid op om de plannen van de luchthaven af te wijzen. Ze pleiten voor een luchthaven die zich richt op lokaal en regionaal verkeer, met respect voor de leefomgeving van de omwonenden.

Bekijk ons archief met nieuwsberichten over Groninge Airport Eelde

Neem contact op met Plaatselijk Belang Glimmen

Een klacht over Groningen Airport Eelde? Alleen de klachten via het Meldingenloket vliegverkeer GAE tellen mee.  (Uitleg rijksoverheid.nl)

Zelf uw stem laten horen is mogelijk via het Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde

Gesprek met vereniging van eigenaren Oosterduinen Norg (Youtube)

 

22 november 2023 (verkiezingsdag)